Misunnelse

De fleste av oss ønsker jo å bli sett på som gode mennesker. Man ønsker å bli likt og få aksept. Men hva vil det si å være et godt menneske? Hvis man ikke alltid klarer å være den andre forventer at en skal være, vil det da si at man ikke er et godt menneske?

Man skal jo helst ikke være misunnelig på andre, noen mener sågar at det er en av de mest ondsinnede følelsene et menneske kan ha. Misunnelse blir i den katolske troen sett på som en av de “syv dødssynder”. Å misunne vil jo si at man ikke unner en annen person den fremgangen den personen har. Eller…? Å se andre lykkes på områder hvor en selv har mislyktes gjør noe med selvtilliten. Og når det gjentar seg, får man en følelse av å sitte med dårlige kort på hånden. Det blir da en ond sirkel. Det er ikke det at man ikke unner andre lykke, men man skulle så gjerne opplevd litt av den lykken selv også. Å ha den følelsen av at man i utgangspunktet har fått utdelt dårlige kort, hjelper jo ikke akkurat på selvfølelsen. Det er en destruktiv tankegang som blir vanskelig å komme ut av.

Bilde fra Pixabay

Misunnelse og sjalusi hører i hop. Det er ikke særlig positive merkelapper å få hengende på seg. Men igjen; er man et dårlig menneske om man skulle føle misunnelse og sjalusi av og til? Føler ikke alle et stikk av sjalusi eller misunnelse en gang i blant? Gjør det de da til dårlige mennesker? Selvsagt ikke. Det er hva man velger å gjøre med det som betyr noe. 

For å bryte denne trenden er det viktig å innrømme for seg selv og andre at man faktisk er misunnelig. Ved å snakke med nære venner om det, får man kanskje opp øynene for at de man ser på som så vellykkede, kanskje ikke har de samme oppfatningene om seg selv? Så må man prøve å fokusere på hva som faktisk er bra i ens eget liv.

Men det er vanskelig å se hva som er bra når man har slike dystre og destruktive tanker at “alle andre” har det så mye bedre. Så kjenner man skam fordi man føler det slik. Man vet jo at det egentlig er “forbudte” og negative følelser. Men barndommens minner fra gymtimene på skolen, der man skulle deles inn i lag og du alltid var den som står igjen til sist… de minnene er tunge og de setter spor. Så ungdomstiden. Det å ikke bli valgt, det å være hun som alltid satt hjemme mens andre var ute. Å tilhøre de som ikke blir sett… Følelsen av å være usynlig kan henge lenge i.

Det paradoksale er at man er redd for å miste nære venner, men væremåten gjør at man skyver de bort. For hvem vil være sammen med noen som så åpenbart er misunnelig og viser sjalusi? De utstråler jo ikke akkurat positive energier, snarere tvert imot. Det er verdt å tenke på, men ikke enkelt når man står midt oppi det.

Å akseptere seg selv for den man er er viktig for ens videre vekst. Når man aksepterer en side man anser som vond hos en selv, blir den ikke så farlig lenger. Trollet sprekker kan man si.

Dette innlegget skrev jeg i 2014. Det har altså gått 8 år siden den verste perioden i livet mitt. Jeg begynner heldigvis å få avstand til denne tiden, men fremdeles kan jeg ha drømmer (eller skal jeg si mareritt) der alt er ved det gamle. Når jeg så våkner, er lettelsen stor for at det hele bare var en drøm. De ekle følelsene sitter dog i kroppen og det tar litt tid å riste de av seg. 

Persillebladet

I mange år prøvde de rundt meg å skåne meg for både det ene og det andre. “Vibeke takler ikke det” eller “Vibeke blir urolig” var vanlige fraser. Jeg var ikke selv bevisst på hvor stor innvirkning min måte å være på, hadde på andre. Men når man sliter psykisk påvirkes også ens nærmeste. Mange pårørende utsletter nesten seg selv og egne behov skyves til side. Er det noe jeg sliter mest med i dag, er det tanken på akkurat dette. Som psykisk syk kan kan man bli ganske så egosentrisk. 

De siste årene har derimot vist at jeg ikke er det persillebladet som alle (meg selv inkludert) trodde. Snarere tvert i mot – jeg er langt tøffere og sterkere. Jeg har tatt utfordringene som har kommet på strak arm. Og det viktigste av alt; jeg kan også være en støtte for andre. Andre trenger ikke lenger liste seg rundt for å ta hensyn til meg. Det er så godt å vite både for dem og ikke minst meg selv. 

Det gjør så godt å få de tilbakemeldingene, bekreftelsene om du vil. Alle trenger bekreftelser innimellom på at det de gjør er bra. Forskjellen er at jeg tidligere krevde bekreftelser, jeg krevde svar. Fikk jeg ikke det, falt jeg helt sammen. Nå kommer tilbakemeldingene av seg selv, ofte når jeg venter de minst. Og jeg setter så stor pris på det for jeg vet at det er ærlig og oppriktig ment. 

Med fare for å komme med floskler; veien har vært både lang og kronglete, men det gjelder å aldri gi opp. Klarte jeg, klarer alle. 

Hvor lenge var Jeppe i paradis?

Vi har hatt flere nydelige dager på rad nå med temperaturer på over 20 grader, men hvor lenge var Jeppe i paradis? På lørdag er det slutt, da synker temperaturen og vi får regn. Masse regn. Jeg kan bare h å p e at finværet kommer tilbake. Disse dagene må nytes i hvert fall. 

Skal man være sikret fint vær i ferien i år burde man kanskje reist øst- eller nordover. Jeg har vært både i Lofoten og på Finnsnes, men på andre årstider enn sommeren. Det var dog fantastiske opplevelser og eksotisk for en vestlending. Har forøvrig vært både i Tromsø, Alta og Kautokeino på sommerstid. Flotte minner å ta med seg selv om myggen ble vel nærgående. Kanskje blir det en tur nordover til neste sommer? De har jo fantastiske strender der så man må ikke dra til syden for å oppleve fine strender i hvert fall. 

Fantastiske Lofoten

Sjø og strand – og så synet av de mektige fjellene bak. Norge på sitt beste!

Introvert og egentid

Som høysensitiv har jeg alltid hatt et stort behov for egentid. Selv som liten trivdes jeg aller best når jeg kunne få være for meg selv, leke med dukkehuset og la fantasien få fritt spillerom. Det vil ikke dermed si at jeg ikke likte å være sammen med andre barn for det gjorde jeg. Jeg var ute både sent og tidlig med de andre ungene i gaten, men hadde et behov for å trekke meg tilbake og bare være for meg selv.

Slik er det i dag også. Men det er de siste årene det virkelig har gått opp for meg hvor viktig denne egentiden faktisk er for meg. Dersom jeg ikke får tid til meg selv, kan jeg bli både irritabel, sur og oppfarende.

Jeg definerer meg selv som introvert, men jeg er langtfra usosial. Snarere tvert imot vil jeg si. Det er mange myter rundt hva det vil si å være introvert. Mange tror for eksempel at introverte ikke liker å være ute blant folk eller at introverte er innesluttede og sjenerte. Og selvsagt kan noen være det også, men å være introvert er ikke ensbetydende med det å være sjenert. Jeg trives veldig godt i selskap, bare det ikke blir for mange mennesker. Jeg liker også å ta en tur ut på byen, gå på konsert (selv om det skjer ytterst sjelden da), men da er jeg helt ferdig dagen etter. Og det skyldes ikke for mye alkohol for jeg kjører som regel 😉 Jeg bør derfor ikke legge for mange avtaler til en og samme uke for trenger tid til å hente meg inn og lade batteriene.

Jeg er enslig, men langtfra ensom. Ensom kan man faktisk være selv om man har folk rundt seg. Det har jeg selv erfart. 

Og helt alene er jeg nå strengt tatt heller ikke for jeg har jo Embla og Iben 😉 De krever ikke så mye, men gir desto mer. Ikke krangler vi heller, hverken om tannkremtuber eller dolokk. Verdens beste samboere, vil jeg påstå 😉

Det skeive miljøet har kuppet hendelsen til sin fordel

Vi har kommet langt i Norge når det gjelder homofiles rettigheter, men de holdningene som kommer frem i kommentarfeltene både før og etter terrorhendelsen natt til lørdag, viser dessverre at vi fremdeles har en vei å gå. 

Jeg er et følelsesmenneske både på godt og vondt. Mest på godt da, men fordommer og urettferdighet går virkelig hardt inn på meg. Jeg klarer ikke få meg til å forstå hva som får enkelte mennesker til å være så trangsynte og dømmende. Det gjelder forøvrig ikke bare synet på homofile, men generelt. 

Det skeive miljøet har kuppet hendelsen til sin fordel, kunne jeg lese i et kommentarfelt. Terroren var ikke egentlig rettet mot de homofile – det var tilfeldig at det rammet der det rammet. Dessuten var det to heterofile menn som ble skutt. Ble det sagt. 

For ordens skyld; en av de drepte VAR homofil og det samme var flere av de sårede. Men uansett; spiller det noen rolle? Mennesker ble såret og drept, mange opplevde å se sine venner bli skutt. Gjerningsmannens motiv vet vi ikke ennå så det er altfor tidlig å spekulere i noe. Det vi derimot vet er at han var en bekjent av den kjente islamisten Arfan Bhatti, som hadde publisert harefulle ytringer mot pride på sin facebookside. 

Egentlig skjer det samme nå som etter 22. juli. Da som nå  sto man sammen, det var kjærlighet og tog. Så snudde vinden og Arbeiderpartiet fikk kritikk for å utnytte det som skjedde til sin fordel politisk. Nå er det de homofile som får unngjelde. 

Bilde fra Pixabay

Vi burde være kommet lenger i 2022. Som jeg har sagt før; det burde være revnende likegyldig hvem man elsker. Kjærlighet er kjærlighet. Ingen skulle behøve å være engstelige for å bli trakassert når de er på byen en kveld. Ingen skulle trenge å være redd for å holde kjæresten i hånden i frykt for å bli slått ned. Kommentarer som at andre også kan bli slått ned faller på steingrunn. Alle kan oppleve blind vold, men årsaken er neppe din heterofile legning… 

Du vet du er høysensitiv…

Når du får panikk fordi du ikke finner et spesielt smykke, en genser eller passet, og dette overskygger ALT annet…

Når du holder på å gå i frø fordi noen smatter…

Når du blir lei deg fordi alle andre får et hjerte bak et svar eller en likes, men ikke du…

Når du blir helt varm inni deg pga at noen har sagt noe fint til deg…

Når du lever deg sånn inn i en bok eller film, at livet “utenfor” blir uvesentlig…

Når du blir sint fordi du er sulten…

Når det blir kaos i hodet pga rot…

Når du blir overveldet over alt du skal gjøre, og ender opp med å ikke få gjort noe…

Når du holder på å klø deg i hjel pga en merkelapp eller en søm i klærne…

Jeg kunne fortsatt å ramse opp. Dette er meg i et nøtteskall. Jeg er kanskje ikke så enkel å forstå, men trøsten får være at jeg forstår vel ikke meg selv heller alltid 😉

Bilde fra Pixabay

Tre måneder i går

I går var det altså tre måneder siden jeg overtok leiligheten. Jeg har ikke angret en dag på den avgjørelsen selv om ventetiden føltes lang. I ettertid synes jeg det likevel har gått fort. 

Jeg har falt godt til ro og stortrives her. Jeg bor meg sakte inn – synes det er viktig. Det har kommet opp litt pynt og bilder på veggene, men gjenstår ennå noe. Har ikke fått innredet gjesterommet ennå så foreløpig fungerer det som bod/roterom hehe. Men har nå planer for hvordan det skal bli. 

I dag har jeg ikke gjort stort, bare slappet av og lest litt. Satte på en bolledeig da – denne gangen ble det havrebrød. Så laget jeg meg gryterett til middag, satt på en maskin, så jo…litt har jeg da gjort når jeg tenker meg om. 

Nå gjenstår det to uker på jobb før jeg tar ferie. Kjenner det skal bli godt. 

Du må ikke sove

Arnulf Øverland skrev diktet «Du må ikke sove»    i 1937 som en advarsel mot nazismen. Den mest kjente strofen er denne: 

Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.

Tenker det er en viktig påminnelse til alle i disse dager. Man kan ikke sitte stille i båten og se på at andre rammes uten å ta til motmæle. Hvor hadde verden vært i dag om ikke noen en gang hadde startet å kjempe; for bedring av arbeidenes kår, for likestilling mellom kjønn, for svartes rettigheter osv. Man har alle begynt et sted. Det er heller ikke så lenge siden det faktisk var straffbart å være åpen homofil i Norge. 

Vi har tatt noen «syvmilsskritt» siden den gang. I Norge har nå homofile, lesbiske, bifile og transpersoner de samme rettigheter som andre. Det er forbudt å diskriminere, true og trakassere noen utifra legning; likevel opplever mange skeive å bli slått ned eller hetset. Fordommene lever i beste velgående. Nettopp derfor er Pride så viktig! For meg er det komplett uforståelig at noen i det hele tatt kan la seg provosere over å se glade mennesker feire mangfoldet og kjærligheten. 

Det er viktig å synliggjøre dette mangfoldet, at selv om noe er annerledes er det også greit. Kongen sa det så fint: «nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre». 

Så enkelt – og likevel så vanskelig. 

En galning er en galning uansett

Det har vært vanskelig å fokusere på noe annet enn det som skjedde i Oslo i natt. Det er bare så sjokkerende at noe sånt kan skje i fredlige Norge. Men vi vet jo at det kan skje – det fikk vi smertelig erfare i 2011. 

Synet av alle menneskene som spontant samlet seg for å gå i tog, gav meg frysninger. Det var rett og slett rørende. Det gjorde et voldsomt inntrykk å se folk gråte, klemme hverandre og legge ned blomster. Det minner meg litt om dagene etter 22. juli og stemningen som var da. 

Jeg vil ikke si så mye om gjerningspersonen. En galning er en galning uansett hvor i verden han kommer fra eller hvilken religion han tilhører. Det vi kan slå fast er at det er skremmende mange av dem i samfunnet vårt!

Bilde fra Pixabay